lørdag 9. juni 2012

God (kompost) helg!


Forgleimegei fra Helenas kolonihage

Nå på morgenkvisten tenkte jeg bare å skrive et par ord om kompost. Vi har nå tømt vår kompostbinge og det er tydelig at komposten ikke har fungert så bra. Endel har blitt til jord men mye brød o.l er mumifisert på en måte. Helt klart for lite vann i komposten. Det synes jeg er litt rart for etter at min mann påpekte at han trodde den var for tørr så tilsatte jeg jo mer vann. Men kanskje ikke nok da? Hvor mye er nok i såfall og hvordan sjekker man det? Uansett er det nå tid for å starte opp komposten og ønsker ikke at det skal gå galt igjen. Er det noen som har tips på hvordan vi kan få komposten i balanse??

God helg!

5 kommentarer:

 1. Hei! Jeg ønsker meg kompost, så jeg har ingen erfaring å dele av. Men leste vel i siste Hagetidend at det skal tilføres i forholdet 3/4 fuktig materiale og 1/4 tørt. Grønt fra hagen teller vel som fuktig, mens brød nok er tørt. Kanskje det ble for stor del vissent og tørt i fjor? Hjelper det å kaste planterester mens de ennå er litt fuktige? Ellers må det vel vannes. Har lest at gressklipp er bra, og det tilfører jo fukt, men det kaster dere sikkert der allerede. Lykke til, og post gjerne mer om hvordan det går med komposten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har hatt kompost før og aldri hatt noen problem med den, så jeg vet ikke helt hva som har gått galt her. Gikk på kompostkurs her i høst og der sa de 3/4 "gammel mat"/grønt og 1/4 bark. Det er den kombinasjonen vi har kjørt. Tror du har et poeng i å se på brød (og liknende mat)som tørt. Virket som om det viktigste var å ikke ha for mye av en ting, fex bare ugress i et jevt lag oppi osv. Vått ugress/planterester var en fin ide! Jeg skal poste hvordan det går!

   Slett
 2. Jeg sliter litt med komposten også også og må vel spa om og blande på nytt tenker jeg. Min kompost er for kompakt.

  SvarSlett
 3. Nydelig med forglemmegei!
  herlige blånyanser. Du er sannelig
  heldig som har en gammel hage...de
  er ofte noen skjulte skatter med mange
  planter som bare plutselig kan dukke
  opp...Jeg bor selv i et nyrenovert, men
  gammelt hus, og jeg går stadig og leter
  rundt huset etter små skatter...

  SvarSlett
 4. Vi legger bare matrester i komposten. På hösten blander jeg i et par kurver med törre löv og rörer godt. Det fungerer bra hos oss. Hageavfallet legger jeg i en åpen kompost.

  SvarSlett