torsdag 22. mai 2014

Rimelig vei til hage!

Dette innlegget er egentlig en oppfølger av et tidligere, med fokus på fine, rimelige og raske stauder. Det har nemlig gått en sesong eller to siden det innlegget og jeg har nye erfaringer. Vi startet selv med en hage med kun tuja og plen (H3). Her er det som funker om man vil lage hage for en billig penge nogenlunde raskt;

FRØ!
Det er alltid billigere å kjøpe en pakke frø enn å kjøpe en plante. En pakke med frø kan koste 35 kr, men du får jo mange mange planter! Det tar jo litt tid før de vokser seg til men likevel! Dessuten er det mange sorter man får frø til som ikke er å finne i hagesentere.  Om man har venner og familie med hage kan man jo også spørre om å få frø. Frøtips; disse står fine nå på tredje året: revebjeller, humleblomst, blågull, akeleier og isop. Både revebjeller, humleblomst, akeleier og blågull sprer seg lett. Under er det bilde av blågull.


BYTTE!
Sjekk nærmiljøet, har du naboer, familie eller hagelag som vil bytte planter med deg? Det eneste aberet er at man jo bør ha noe å bytte med.....Det er litt vanskelig om hagen er tom i utgangspunktet...Men om du har sådd noen planter er jo det fin valuta :)Videre er min erfaring at folk som er glad i hage synes det er stas at andre også synes det er gøy, og de gir bort småplanter, frø og råd over en lav sko :) Gavmilde folk altså! 

KJØP noen planter du virkelig liker og som sprer seg lett!! Har en lilla geranium som jeg falt pladask for og nå har jeg mange for den sprer seg så lett. Vips er hagen full. Kjøp planter på salg om høsten, løk også :) Er veldig glad for krokus og tulipaner kjøpt på salg i november for noen år siden. Under er bilde av den lilla geraniumenOg siste tips;

Sommerblomster! De kommer jo ikke igjen neste år, men mens staudene vokser seg store denne sesongen fyller de opp tomrom i bedene. Her er blomkarse en av mine favoritter, enkel, grei og vakker! Her rekker en pakke frø langt! Og så plukker en egne frø til høsten slik at det blir mer blomkarse til neste sesong.

Det kommer jo til å ta tid å skape seg hage når en starter på bar bakke, det må en jo bare akseptere, men....det er mulig. Skal få tatt noen bilder av min hage som nå er i startgropa på 3 sesongen og vise i neste innlegg :)

Ha en fin uke med mye hagekos!6 kommentarer:

 1. Mange flotte tips her! Ønsker deg en fin helg :-)

  SvarSlett
 2. Takk det samme!! Her skal det bli varmt! Må få vært litt i hagen da :)

  SvarSlett
 3. Lurt, ihvertfall for de tålmodige. (Er nok ikke så tålmodig selv, og frøpakker gjemmes og glemmes bort - til det er forbi normal såtid.)

  SvarSlett
 4. Flott innlegg :) Å ja, det såes mye her også, er egentlig en utålmodig sjel, men når det gjelder blomster er 4-5 år helt greit. Frøsådde sibiriris (helt vanlig man kunne ha kjøpt), flyttet den med meg i fire hager, det tok 10 år før den blomstret, å det var virkelig stor stas.Og en favoritt i hagen :)

  SvarSlett
 5. Jeg er vel egentlig ikke super-tålmodig jeg heller, men når det kun var plen og tuja i hagen 2012 måtte jeg lete etter planter som var litt kjappe. Ville ha frodig hage litt raskt, samtidig som oppussing innendørs ble prioritert. Kjøpte endel busker for å få høyde og evigrønt, men de fleste fikk seg en knekk forrige vinter. Da er jeg så takknemmelig for de enkle staudene som leverer fra første år og blir bare finere og finere! Og så er det spesiellt med de en sår selv... :) tenk å få oppleve blomstring etter 10 år....verdt å vente på!

  SvarSlett
 6. Å så frø er jo utrolig gøy, og staudene trenger en jo ikke å bruke all verden med tid på heller, så dem i januar og sett dem ut i snøen! (De som trenger kuldebehandling) Så spirer de til våren :)
  Jeg har sådd masse i årevis, og en får utrolig mange planter ut av en pose, sanke frø selv og bytte er også en fin mulighet!
  Mange gode tips du har der, gleder meg til bilder av hagen din!

  SvarSlett