mandag 17. september 2012

Teite barneklærEtter at jeg ble mor har jeg tilbragt en god del tid i diverse butikker med nettopp barneklær. Dessverre kjenner jeg at jeg blir  mer og mer provosert over hva de har der. Avdelingene er delt opp i gutte- og jenteavdeling hvor hver avdeling er veldig stereotyp. Gutter har blått, brunt, svart og iblant grønt mens jentene har rosa, lilla, og litt diverse. Dette er ikke noe problem i seg  for om gutten liker lilla er det jo bare å kjøpe en lilla genser? Foruten at de lilla genserne er overstrødd med blomster, hello kitty eller noe annet typisk «jentete». Og barn erter om noen går med altfor jentete eller guttete klær enn det deres kjønn skulle tilsi (dette er observert av undertegnede i minst to barnahager). 
Har opplevd å lete etter regntøy men ikke funnet et eneste rødt, blått, turkis, oransje, grønt eller gult sett, fordi alle de blå i rett størrelse er utsolgt og det eneste de  gjenværende - de var rosa (og det vil ikke gutten min ha). Det jeg synes er kjipt er at kleskjedene ikke åpner for større valgmuligheter for hvilke farger barn kan gå i. Hvorfor er det ofte bare blått eller rosa som er alternativene?

Her i huset står gult, grønt, oransje og rødt høyt i kurs, men det er faktisk veldig lite klær i nettopp de fargene uten stereotype trykk. Fra et miljø-standpunkt må det jo være best med kjønnsnøytrale klær for da kan klærne arves av både gutter og jenter!

Med slike tanker blir butikk-turene lange og jeg må tråle sted etter sted. Det er ikke noe galt å ha blå klær til gutter og rosa til jenter men når det blir så normativt at ingen andre farger engang fins i butikkene, og mulighetene for å kle seg fargerikt forsvinner da har det gått for langt. Derfor sier jeg;
Ja til flere kjønnsnøytrale/fargerike barneklær!!!

Slik som dette:

8 kommentarer:

 1. Helt enig med deg! Det er lenge siden mine barn var små, men jeg husker problematikken. Kjønnsnøytrale klær burde være en selvfølge, men det henger nok sammen med at butikkene skal selge mere klær. Da kan de jo ikke gå i arv. Rosa Hello Kitty er nok ikke så lett å bruke på en gutt, nei. Ha en fin dag! Klem

  SvarSlett
 2. Jeg er veldig enig med deg. Jeg har vel vært der jeg også, både på jente sia og gutte sia!
  Nå er frøkna mi stor, og har tatt steget inn i dameavd, mens sønnen er liten enda. På Cubus finner vi mye til han, og de har hatt noen spreke farger til guttene!
  Ha en fin mandag!

  SvarSlett
 3. Enig med deg der altså! Men jeg synes Lindex har ok utvalg i de ta 3 betal for 2 kategoriene. Ellers synes jeg Cubus hadde veldig mye kult og fargerikt i stor-gutt avdelinga nå. Jeg har grudd meg lenge til guttungen skulle passere 128 størrelsen og søte og troskyldige cars figurer og gå opp til stor gutt hvor jeg har sett hodeskaller, Kizz og det som verre er. Huff og huff, han er jo liten enda!! Men nå synes jeg Cubus hadde et alle tiders utvalg til KULE gutter uten ovennevnte trykk!

  SvarSlett
 4. Helt enig i at Cubus og Lindex har mye fint, men tenk så greit om de hadde hatt en helt kjønnsnøytral og fargerik basis-serie med gensere,bukser,sokker, strømprbukser, regntøy, ytterjakker osv! Butikken med den avdelingen ville hatt meg som trofast kunde i alle fall:) Tenk - alle klærne på ett sted uten all leitinga! Jeg kunne sikkert spart tid nok til å starte med en ny hobby;)

  SvarSlett
 5. Enig!
  Jeg har irritert meg over dette i noen år nå, løsningen blir å handle nordisk design ala Marimekko osv som nikker bakover til 70-tallet. Tragisk at ungene ikke kan få ha andre farger på enn rosa og blå! Vi voksne må ta ansvar for fargepåvirkning, greit nok at mange jenter bare vil ha lyserosa, men det er jo i stor grad fordi hun er hjernevaska...

  Og sånn på en helt annen greie: Gratulerer med finaleplass, men din høyst fargekjønnsnøytrale blomst :D

  SvarSlett
 6. Dette er ikke bare når det gjelder klær, men også leker. Jeg blir trist når jeg kikker i lekebutikk-kataloger.

  SvarSlett
 7. Er så enig, men så lenge folk kjøper dette, blir det ingen endring! Dessverre :( Det var mye enklere da mine barn var små (snart 20 år siden). Spar-Kjøp er vel litt mer alminnelig i så måte!

  SvarSlett
 8. Hei! Jeg syns Polarn og Pyret har mye fint og fargerikt til barn, og de bruker mye mer av fargeskalaen enn det en del andre kjeder gjør. De er litt dyrere enn de andre kjedene, men kvaliteten er mye bedre, så da kan barna arve av hverandre. Takk for fin blogg, er midt i et hageprosjekt selv, så gøy å følge en annens! Hilsen Marianne

  SvarSlett