onsdag 8. august 2012

Fine, Rimelige og Raske Stauder

Tema i dag er frodige, billige stauder som gir mye glede første sesong!
Siden jeg flyttet inn i nytt hus- ergo ny hage- i november 2011 har det vært mye å gjøre både inne og ute.  I hagen var det bare tuja og plen når vi kom og jeg ønsket å forsøke meg på det som føltes umulig; Dyrke stauder fra frø og få fin og frodig hage samme sesong!!
Det synes jeg faktisk jeg har oppnådd. Men…noen feilskjær ble det jo, faktisk flere:) - så nå håper jeg mine erfaringer kan være til nytte for andre som vil ha en hage billig og forholdsvis fort! Her er mine erfaringer fra sesongen 2012!
Kriteriene har vært knyttet til om det er mulig å skape en frodig hage med stauder man selv har sådd fra frøEN sesong.  Så en del av plantene som ikke har blomstret i år og som har litt stusselig bladverk (som for eksempel blåklokken) kommer dårlig ut. De som tar plass og har fine blomster første sesong kommer bra ut.
Plantens navn
Spirevillighet
Blomstring første året
Vekst
Utseende
Terningkast
Isop
Dårlig
Ja
Passe
Fin
3
Blåklokker (store)
Bra
Nei
Passe
Passe
3
Ryllik
Veldig bra
Ja
Flott
Fin!
5
Klematis
Dårlig
Nei
Liten
Ok
2
Anisisop
Bra
Ja!
God
Super!
6
Blågull
Bra
Ja
God
Fin!
6
Akeleier
Bra
Nei
Liten
Ok
3
Storkenebb
Dårlig
Ja
Ok
Ok
4
Revebjelle  (flerårig)
Veldig bra
Ja
God
Nydelig
6
Lavendel
Bra
Ja
Bra
Fin
4
Humle(blomst)
Bra
Ja
Ok
Fin
4
 Valmue
 Bra
 -
 -
 -
?
Solhatt
Bra
Nei
Liten
Passe
3
Blodtopp
Bra
Ja
Sterk
Stygg
2

Valmue: sådd og plantet ut, men de ble spist opp av snegler.
Noen planter ble ikke tatt med ovenfor og der er: Rysk martorn og silvermartorn. De ble sådd men hadde NULL spiring!
Under er bilder av de fineste plantene

Ryllik
Anisisop
Blågull

Revebjelle  (flerårig)

Det var altså mine stude-frø erfaringer fra 2012 samlet på ett brett! For meg har altså Ryllik, Blågull, Anisisop og Revebjelle fylt bedene med fine blomster og bladverk- og vil forhåpentligvis gjøre det de neste årene som kommer også. Håper listen vil være til noe hjelp- om ikke annet kommer jeg til å huske hva som funker her til  neste sesong:)

Ha en riktig fin dag!!


17 kommentarer:

 1. Artig med en sånn vurdering i løpet av sesongen. Anisopen din var virkelig flott. Skjønner godt at den fikk terningkast 6! Det er mye fint en kan så for en billig penge, og det er jo bra. Hage må ikke koste så mye hvis en en fornuftig og sår mye selv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig! Dessuten er det så mange spennede planter som en ikke får tak i i butikk:) Bonus hele veien!

   Slett
 2. Kan anbefale ridderspore til neste år. Store flotte planter med masse blomster første året :-)

  SvarSlett
 3. He he! De hadde jeg jo glemt å ta med på listen min!! Jeg forsøkte å så hvite riddersporer i våres men ingen kom opp! Hm... må kanskje forsøke dem til neste år igjen da:) Takk for tips!

  SvarSlett
 4. Så flink du har vore. Det var svære planter for å ver fyrste sesongen. Anisopen er heilt nydelig. Sådde meg to sortar i fjor. Den eine har limegrøne blad og lilla blomar. Den lyser flott opp. Er det den du også har? Den andre har grønare blad med kvit blomst.
  Flott inlegg.
  Fin kveld til deg : )

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror vi kan ha samme type, om jeg ikke minnes feil heter min "golden jubilee"? eller noe i den stil:) Siden de ble så fine skal jeg lete etter den du nevner med hvite blomster- den høres lekker ut!

   Slett
 5. Flott og nyttig liste! Jeg har flere sorter blodtopp som er veldig flotte...

  I år har jeg sådd Salvia nemorosa som har blomstret, og Malva sylvestris (mørk lilla sort). Også sådd en blanding av Heuchera for dekorativt bladverk, og de er blitt ganske store allerede.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra tips! Enda fler navn som må opp på ønske-listen min:) Takk:)

   Slett
 6. En skikkelig flott oppsummering av erfaringen dine! Jeg har også blandede erfaringer når det gjelder sådden min. Noen spirer ikke i det hele tatt, andre igjen tar helt av! Anisisop er den som tar av skikkelig! Riddersporer sådde jeg i januar, og de er allerede plantet ut i bed, og de har blitt digre! Men ingen blomstring! Forglemmegei blomstrer første året, revebjeller likeså!
  Lykke til videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Må nok forsøke ridderspore igjen om det er så mange andre som har bra erfaring med den- for de er jo helt nydelige! Forglemmegei har jeg frø av- tenkte å så dem nå i høst for tidlig spiring til våren:)

   Slett
 7. Flott liste du har laget. Nydelig anisisop :)Har prøvd den ett år, men ingen spiring, må jammen prøve igjen. Kan ikke tro at det er blodtopp du har sådd, den ser annerledes ut enn min iallefall, og den frøsår seg selv litt. Kan se om jeg finner ei frøplante til deg, voksne blir plantene riktig store med vinrøde topper som holder farven lenge.
  Ha en finfin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde vært supert med en frøplante ev frø fra en "ordentlig" blodtopp! Skulle gjerne sendt deg en av mine anisisop, men var ute i hagen og sjekket- de er både lange og breie, så aner ikke hvordan de skal kunne postes. Hva med om jeg sender deg noen frø i høst og en plante til neste vår- før de har rukket å gro så mye? Ha en fin dag!

   Slett
 8. Fin oversikt! Vet du, jeg har aldri fått til riddersporer fra frø. Og jeg har prøvd maaange ganger. De vil bare ikke spire! Anisisop har jeg ikke prøvd, men den var jo superfin (og kanskje ikke herdig hos meg) Men jeg hadde jo 100% spiring på vanlige Isopen min, og den blomstrer allerede :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Om jeg får noen frø fra mine planter sender jeg deg gjerne noen nå i høst! Må si jeg har fått litt dilla på anisisop:)Om den skulle vise seg å ikke være herdig er den nesten verdt det like vel synes jeg:)

   Slett
  2. Veldig gjerne! Og hvis den ikke er herdig, kan den jo fint brukes til sommerblomst :)

   Slett
 9. Så interressant så-prosjekt du har holdt på med. Da har du hatt litt å stelle med i sommer vil jeg tro.

  SvarSlett
 10. Det var faktisk verst på våren når alle plantene skulle prikles:) Hadde tilslutt nesten 200 potter med små spirer i!

  SvarSlett